Saturday, August 24, 2013

Aku bukan Hana Tajima! 39



Daim sedang menyingsing lengan bajunya apabila Yuki melangkah masuk ke dalam bilik. Gadis itu melabuhkan punggung di atas katil sambil matanya tak henti merenung lelaki itu. Setelah menyingsing kedua belah lengannya, Daim mencekak pinggang. Pandangan matanya ditala ke arah luar tingkap. Memandang kosong permandangan malam metropolitan Kuala Lumpur yang ditaburi lampu-lampu berkelip indah.

“Chotto ii?” Lembut suara Yuki bertanya, memecah kesunyian antara mereka. Daim angguk sekali. Dia masih membelakangi gadis berbangsa Jepun itu. “Genki datta?” Yuki bertanya khabar. “Okay.” Daim mengangguk lagi. (*Chotto ii=Can i have a moment?; Genki datta=Sihat?)

Gadis jelita itu terangguk-angguk. “Yokatta ne.” 

“Kenapa tiba-tiba awak datang sini?” Tanya Daim setelah agak lama dia membisu. Yuki memandang lelaki itu. Daim masih tidak berganjak dari tempatnya. “Saya nak jumpa awak.” Balas Yuki lembut.(*Yokatta ne=Baguslah)

Daim menarik senyum sekerat. “Buat apa?” Nada suaranya sedingin air batu. 

Gadis Jepun itu bangkit dan mengatur langkah ke arah Daim. Perlahan-lahan tangannya melingkari pinggang lelaki itu, memeluk dia dari belakang. Dagunya direhatkan atas bahu Daim, sambil memejamkan mata, Yuki mencium tubuh lelaki itu.

“I miss you.” Bisiknya penuh gemersik.

Untuk beberapa saat Daim tidak berkata apa-apa. Dibiarkan gadis itu mengeratkan lagi pelukannya untuk beberapa detik lagi. “Daim-kun?” Kening Yuki bertaut apabila tangan Daim menarik tangannya yang melingkari pinggang lelaki itu, memaksanya meleraikan pelukan.

“Shitsukoku suruna yo, Yuki.” Ujar Daim mendatar.

Yuki menarik lengan lelaki itu, memaksa tubuh Daim berpaling, memandangnya. “Apa awak cakap ni?” Kedua tangannya menekup wajah Daim sebelum jari runcingnya mengusap lembut jambang nipis yang tumbuh pada rahang lelaki itu. Sepasang mata emerald Yuki mencerun ke dasar mata Daim, merenungnya dengan penuh mengharap. (*Shitsukoku suruna yo=Don’t be persistent)

“Mo owari da.” Ujarnya perlahan, seakan berbisik, namun cukup jelas di telinga gadis Jepun di hadapannya. Tangan Yuki di wajahnya dibawa turun ke sisi gadis itu. Yuki tak terkata. Matanya merenung wajah tenang lelaki itu. Sungguh hatinya terasa seperti direntap kasar. (*Mo owari da=It’s over)

“Nani itten da yo!?” 

Dada Daim ditolak sekuat hatinya hingga lelaki itu terundur beberapa langkah. “Gomen.” Satu perkataan itu saja yang mampu diucapkan. Sungguh kata-kata tu lahir dari hati yang jujur. 

“Jodan janai wa yo! Ne Daim-kun?” Kali ni suara gemersiknya berubah serak. Air mata mula kelihatan di tubir matanya. Daim mengetip gigi. Sungguh hatinya terusik saat air mata gadis itu mengalir, membasahi pipi gebu gadis itu. (Nani itten da yo= apa awak cakap ni?; Jodan janai wa yo= janganlah main-main; Ne=Hm?; Gomen=Maafkan saya)

“Gomen.” Daim tunduk. 

Andai dia boleh putarkan masa, andai dia mampu mengubah hati ni, sungguh, akan dia buat semua tu. Tak sanggup melihat gadis itu terluka, menangis kerana menagih cinta yang tak pernah ada untuk dirinya. Yuki  memalingkan wajah. Jari-jari dirapatkan ke bibir merah yang sudah bergetar hebat itu, menangis hiba. 

-
                                           
Shuichi tersandar pada dinding di luar bilik Daim. Simpatinya tumpah pada Yuki, tapi sebenarnya yang patut meraih simpati ialah sepupunya sendiri. Ya, Daim yang patut dikasihankan. Bukannya Yuki. Bukannya orang lain. Shuichi memejamkan mata, mengimbau kembali kisah silam sepupunya itu.

Seisi keluarga Takahashi gempar apabila berita kemalangan Daim dan beberapa orang lagi sampai ke telinga mereka dan yang paling terkesan ialah obaachan. Nenek Daim itu nekad nak mengambil alih tanggungjawab menjaga cucunya itu. 

Jadi selepas Daim beransur pulih, hidup dia terus berubah sama sekali. Obaachan mengatur semua urusan harian Daim. Dari pagi hingga ke petang, setiap hari, setiap saat, rutinnya dah diatur, dijadualkan. Kata obaachan, Daim akan jadi pewaris empire Samurai yang terulung. Jadi obaachan nak Daim around-the-where, multi-talented. Semua benda dia mesti hebat, semua benda dia mesti tahu. 

Akademik, sukan, seni lukis, muzik, pertukangan, seni mempertahankan diri, budaya, cakap je, semua Daim dah master. Kalau dia nak bermain dengan kawan-kawan di taman, beberapa orang pengawal keselamatan Daim yang diupah obaachan akan berkawal di sekeliling Daim, menghalang sebarang body contact dari berlaku. Kata obaachan, dia tak nak pewarisnya nanti terkena penyakit-penyakit orang-orang biasa, orang kebanyakan. Lama-kelamaan, kawan-kawan Daim semua menjarakkan diri. Semua dah tak mahu berkawan dengan dia, tak tahan dengan penghinaan yang dilempar obaachan. Perbezaaan harta, pangkat, semua jadi ukuran bagi orang tua tu.

Walaupun hidup Daim dah diatur dari A sampai ke Z, hingga dia kehilangan kawan-kawan, tapi, tak pernah sekali pun dia merungut. Dia buat semua yang disuruh obaachan tanpa banyak mulut, langsung tak betah. Cuma satu je. Daim tak pernah senyum. Sampailah pada satu masa, ayah Shuichi, Kato Tajima, yakni suami kepada ibu saudara Daim datang membawanya ke Malaysia bersama-sama dengan Shuichi. Obaachan tak boleh buat apa-apa sebab keluarga Tajima bukan calang-calang nama di Jepun. Dan, ketika itu, Samurai sedang memperluaskan empire ke rantau Asia. Jadi hubungan baik dengan keluarga Tajima perlu dijaga sebaik mungkin. 

Di Malaysia, Daim belajar cara hidup budak-budak di kampung. Masuk bendang, tangkap belacak, mandi sungai, kena sengat tebuan, naik kerbau, tangkap ikan, panjat pokok kelapa, kena kejar lembu, main gasing, jerat ayam hutan, semualah.
 
Masa itulah, kali pertama Shuichi tengok Daim tersenyum. Masa itu, baru Shuichi faham siapa Daim yang sebenarnya. Kalau orang tak kenal dia, mesti orang akan stereotype, anggap dia berlagak nak mampus, baget, sombong, bongkak, takabur dan semua sifat-sifat negatif anak orang kaya. Tapi orang tak tahu, apa yang terpaksa dilalui lelaki ni. 

Beberapa tahun di Malaysia dah berjaya mengubah hidup Daim sedikit demi sedikit. Dia semakin ceria, semakin banyak bicaranya, dan makin selalu tersenyum. Di Malaysia juga dia banyak berkawan, belajar banyak benda dari bertukang, buat rumah, buat reban, tanam padi, bajak sawah sampailah memasak. Daim mula faham, hidup kita ni tak sepatutnya diatur macam robot. Setiap hari buat benda yang sama, ikut arahan orang lain, sentiasa di takuk yang sama, tak pernah berganjak, tak pernah maju. 

Kembalinya dia ke Jepun ketika dia berusia 20 tahun, obaachan langsung tak boleh terima dengan perubahan cucunya itu. Berminggu-minggu Daim di brain-washed. Macam-macam kaedah obaachan guna untuk ubah Daim, dari perintah berkurung, sampailah gunakan rawatan psikologi, tapi semua cara obaachan tak berjaya. Daim betul-betul dah berubah. Dia dah berani tegakkan pendirian dia, dah berani beri pendapat dan paling best, dia dah berani melawan kata-kata obaachan sampai kadang-kadang tu, nyaris kena heart attack orang tua tu dibuatnya.

Akhirnya obaachan guna kaedah terakhir dia. Business marriage.

-

Hana mengesat peluh yang berjurai-jurai di dahi dan lehernya. Nafasnya tak teratur dan dadanya berombak laju. Mimpi yang sama lagi. Hana beristighfar banyak kali. Masuk ni, sudah tiga kali dia mimpi budak perempuan yang dipanggil Maisa itu bersama abangnya. Muka budak perempuan itu samar-samar. Tapi muka abangnya cukup jelas. Dada Hana bagai nak meletup apabila tiba-tiba kilat menyambar dan guruh berdentum-dentum. Tak boleh jadi ni. Hana terus melompat turun dari katil dan membuka pintu bilik Jannah.

Perlahan-lahan Hana mengesut masuk ke dalam selimut kawan baiknya itu dan baring di sebelahnya. Jannah memalingkan kepala apabila terasa selimutnya ditarik. 

“Hana?” Tanya Jannah dengan suara serak-serak basah.

Gadis itu angguk. 

“Nightmare ke?” Tanya Jannah. Kali ni dia dah duduk, memandang Hana risau. Kawan baiknya itu menggeleng kepala. “Guruh. Kilat. Takutlah Jannah. Aku tidur sini he?” Hana menarik selimut Jannah hingga ke paras hidung. Jannah menarik senyum manis. Alahai budak ni. Dah tua bangka pun takut kilat lagi ke? Gila tak rock minah ni.

Kawannya itu mengangguk. “Yelah. Tapi agak-agaklah weh, selimut tu tak payahlah conquer sorang je. Habis aku ni?” Jannah cuba menarik selimutnya, tapi tenaga batin Hana jauh lebih hebat. Selimut sikit pun tak bergerak.

“Kau kan kulit reptilia. Boleh tahan sejuk. Penebat kilat.” Balas Hana selamba. “Kepala hotak kau. Weh Hana, a’ah ya, memang aku beli selimut ni untuk kau pun. Memang khas untuk kau.” Perli Jannah sikit punya baik. Aku baru nak kesian kat kau, dah carik pasal dengan aku. 

Hana menarik sengih nakal. “Yelah yelah. Nah, ambil la.” Jannah terasa telinganya berasap bila Hana menghulurkan hujung bucu selimut kepadanya. Dia menjulingkan mata. Setakat besar tu, 4x4 cm, buat cover muka pun belum tentu mampu tau. 

“Tak payahlah Na. Kau guna je la selimut tu sorang-sorang!” 

“Beres!” Hana terus selubung tubuhnya dengan selimut Jannah tanpa menunggu walau sesaat pun. Bontot kuali betullah minah ni. Sabar jela. Haii... Hana, Hana.

-

Daim baru saja melangkah masuk ke dalam bangunan Samurai apabila matanya menangkap kelibat Yuki yang sedang duduk berteleku di sofa yang terletak di ruang lobi. Wajahnya nampak... kosong. Lelaki itu melepaskan satu keluhan berat. Diatur langkah ke arah gadis Jepun itu. 

“Yuki, buat apa kat sini?” Tanya Daim, cuba melembutkan intonasi suara garaunya. “Anata ni aitai desu.” Balas Yuki, tersenyum manis. Daim berkerut memandang gadis itu. “Yuki, I told you, we’re—”

“Wakatteru yo. Owari. Wakatteru. Demo ne, anata wa watashi no tomadachi deshou. Dakara... Atashi... Ah, asa gohan tabetai ne. Issho ni?” Yuki bangun. Dengan sebelah tangan memegang perut, gadis itu mengajak Daim bersarapan bersama. “Yuki.” Daim merenung segenap wajahnya. (*Anata ni aitai desu= Saya nak jumpa awak; Wakatteru yo=Saya tahu; Owari=It’s over; Demo ne, anata wa watashi no tomodachi desu yo=Tapikan, awak kawan saya. Dakara=Jadi..; Atashi=saya; Ah, asa gohan tabetai ne=Nak breakfast la; Issho ni=Jom)

“Hai hai. Ja, anata wa nani o tabetai desu ka? Nasi lemak? Roti canai? Dore desu ka?” Yuki bertanya ceria sambil tangannya memeluk lengan lelaki itu. Daim berhenti melangkah. Matanya ditala tajam ke arah Yuki. (*Hai hai=yelah yelah; Anata wa nani o tabetai desu ka=nak makan apa; Dore desu ka=yang mana satu)

Gadis Jepun itu memandangnya pelik. “Doushite?” 

“What is this?” Dengan ekor matanya, dia mengerling ke arah lengannya yang dipaut gadis itu. Yuki mengikut ekor mata Daim. “Nani?” Tanya Yuki tak faham. “Your hand Yuki.” Daim meleraikan pautan pada lengannya itu. Yuki menarik sengih. “Daijoubu, Daim-kun.” Balasnya manja sambil tangannya kembali memeluk lengan Daim. (*Nani=Apa?; Daijoubu=Tak apa)

Lelaki itu menghela nafas berat. “Yuki. Awak dengan saya, tak boleh pegang. Salah. It’s wrong. Dame da yo. Wakatte no?” Wajah sedih Yuki dipandang lama. Gadis itu menggeleng. “Doushite?” Tanya Yuki lagi. Daim menggaru kepala. Macam mana aku nak explain ni? (*Doushite=kenapa?)

“Are, Hana-chan! Ohayou gozaimasu.” Yuki melambai ke satu arah. Daim menoleh. Hana yang baru saja mengukir senyum terus pudar senyumannya saat matanya mendarat pada tangan Yuki yang erat memeluk lengan lelaki itu. Daim cepat-cepat melepaskan pautan Yuki. (*Ohayou gozaimasu=good morning)

“Hana.” Daim baru saja nak melangkah menghampiri Hana, gadis itu sudah memotong kata-katanya. “Maaf ya Yuki. Saya ada meeting ni. Nanti kita borak-borak panjang ya. Bye bye.” Hana mengenyitkan mata sambil melambai sebelum berlalu pergi. Daim di sebelah Yuki sedikit pun tidak dihiraukannya. Lelaki itu tergamam.

-

Handphone dalam handbag dibiarkan berdering terpekik terlolong, tak berjawab sejak insiden kat lobi tadi. Masuk ni, mahu dekat 84 kali telefonnya itu mengeluarkan bunyi. Nasib baiklah dalam lif ni takda orang. Kalau tak, memang mintak maki je pagi-pagi ni. Hana mendongak memandang nombor yang tertera pada skrin lif. Lif berhenti pada tingkat 5 dan pintu lif mula terbuka.

Wajah hensem tapi bengis Daim terpacul. Serta-merta hijau-biru muka Hana. Mulalah tu aku nak kalut. Jantung dup dap dup dap. Masalah betul la organ dalaman aku ni. Hana memaksa otot-otot wajahnya menampal riak wajah tenang. Daim memandangnya untuk beberapa saat sebelum dia melangkah  masuk ke dalam lif. Sempat Hana menangkap deru nafas lelaki itu yang sedikit laju. Baru lepas marathon ke dia ni? Tadi bukan main berpeluk-sakan dengan Yuki kat lobi... Hana tercengang. Tadi kat lobi. Sekarang kat tingkat lima? 

Oh my God. Dia betul-betul marathon!

“Assalamualaikum.” Lelaki itu memberi salam.

 Hana jawab perlahan. Terasa peluh dingin mengalir di lehernya. Mamat ni bela ke apa sampai aku jadi macam ni setiap kali aku jumpa dia. Berdebar, kalut, nervous, butterfly. Semua ada. Walaupun hati ni masih sakit teringat adegan luar batasan Yuki dan Daim semalam dan kat lobi tadi, tapi rasa nervous, dup dap dup dap tu tak pernah hilang. Makin menjadi-jadi lagi ada la. Allah...

Suasana yang sepi antara mereka menambahkan lagi rasa cemas di dada. Hana dapat rasakan renungan tajam Daim dari belakangnya, memandangnya tanpa berkelip dari tadi. Hana bermain jari. Jam di pergelangan tangan dipusing-pusing. Lambatnya nak sampai ke floor aku ni. Kakinya tanpa sedar menghentak-hentak lantai.

“Telefon dalam beg tu kalau tak reti nak angkat, campak je ke laut.” 

Punyalah berdesing, sampai rasa macam nak tercabut je gegendang telinga aku ni. Hana menarik nafas dalam-dalam. Mula balik dah perangai busuk ungka dia tu. Tanpa disangka, Diam menarik butang merah dan sekelip mata lif berhenti bergerak. Hana berkerut seribu.

“Apa awak buat ni? Awak jangan nak buat pasal he? Saya ada black pepper spray ni. Anytime je saya boleh spray kat muka awak tu.” Hana mengambil langkah berjaga-jaga.

“Kau dah salah faham. Apa yang kau nampak kat bawah tadi tak betul.” Ujar Daim, langsung tak ambil kisah dengan ugutan gadis itu. Hana menarik sengih sinis. Apa yang tak betulnya kalau benda jadi depan mata?

Lelaki itu melepaskan satu keluhan. “She doesn’t know. Dia tak tahu hukum pegang orang bukan mahram dia. Aku cuba nak explain, tapi tiba-tiba kau pun datang. You were at the wrong place at the wrong time.” Tambah Daim, seolah dapat baca isi hati gadis itu. Hana menelan air liur. Ok, serius mamat ni psiko. Ada kuasa psikik agaknya.

“Hana.” Panggil Daim apabila gadis itu masih menyepi.

“Awak nak apa sebenarnya ni?” Tanya Hana bosan. Sampai main stop stop lif ni. Melampau. Ingat kita ni tengah shoot telemovie ke apa? Hana memeluk tubuh. Muka masam diplaster.

Daim berjalan merapati Hana hingga dia berdiri betul di hadapannya. Mata lelaki itu merenungnya, menembusi segala benteng yang dipasak kukuh. Hana mengalihkan pandangan matanya. Terus pecah,hancur, lebur muka masam pahit bagai ni.

“Kau.” Balas Daim sepatah. 

Hana tergamam. A-Aku? 

“Aku dah fikir masak-masak. Kita nikah. Aku dah tak sanggup hidup macam ni. Siang malam asyik fikir pasal kau je, satu kerja pun aku tak dapat buat. Aku nak kau ada depan mata aku selalu. Aku nak bila aku nak tidur, benda terakhir aku tengok, kau. Benda pertama aku tengok bila aku bangun pun kau.” Ungkap Daim serius. Matanya mencerun tajam.

Benda dia kata aku? Tak bertamadun punya ungka!

“Kau dengar tak ni?” Tangan kanan digoyang-goyang depan mata gadis itu. Hana berundur beberapa tapak. “Awak cakap apa ni Daim? Yuki awak nak letak mana?” Tanya Hana balik. Nada suaranya tegang.

Daim menjamah segenap raut wajah gadis itu. Marah? Sedih? Terluka? Risau? “Kan aku dah cakap, she’s nobody. Dia takda kena mengena pun dengan kita.” Balas Daim dengan suara meninggi. Hana menarik senyum tawar. 

“Daim, takda perempuan yang cium peluk lelaki yang dia tak sayang. Listen, saya tak nak jadi orang ketiga antara awak dengan Yuki okay. Awak uruskan la hal awak berdua. I’m out.” Hana menggeleng kepala sambil tangannya memegang dada. 

Lelaki itu memeluk tubuh. “Apa kau merepek ni ha? Kau jangan jump into conclusion without knowing anything Hana. Kerja orang bodoh tu! Ya, aku mengaku dia cium aku semalam, dia peluk aku tadi. Aku mengaku aku kenal dia. Tapi, aku dengan dia takda apa-apa. Aku tak cintakan dia. Aku tak.. Hana, dengar sini. Aku nak kau. Aku nak kau seorang je. Aku nak kau halal untuk aku. Please Hana.” 

Mata Hana tak berkelip saat bibir Daim menuturkan bait-bait terakhir itu. Hatinya berdebar kencang. Ini bukan kali pertama lelaki ni melamar aku. Tapi, ini kali pertama lelaki ni melamar dengan ungkapan seindah itu. Seolah-olah, hati dia dipenuhi dengan nama aku. Nama aku seorang saja. Hana memegang dadanya. Sungguh hatinya tak keruan.
Perasaannya bercampur. Gembira. Sedih. Sayu. Cemas. “Hana..?” Daim memanggil. Kali ni suaranya cukup lembut, cukup membuatkan jiwa gadis itu bergetar hebat.

“Daim, bagi saya istikharah dulu. Ya?” Hana mendongak, kembali memautkan kembali pandangan mata mereka. Lelaki itu mengukir segaris senyuman sebelum mengangguk.

 “Okay.”

 Daim menolak butang merah dan serta-merta lif kembali bergerak. Lelaki itu menyandar pada dinding lif sambil tersenyum puas. Jawapan Hana tadi dah cukup buat jiwa bergeloranya ni menjadi tenang. Setenang air di lautan. Setenang bayu yang meniup harum. Istikharah. Ya, itu yang terbaik. 

 “Daim.” Panggil Hana. Lelaki itu memandangnya sambil menjungkit sebelah kening. “Awak pun buatlah istikharah. Kadang-kadang kita rasa apa yang kita nak tu betul, baik untuk kita, tapi sebenarnya tak pun. Awak buat ya istikharah.” Pinta Hana lembut. 

Tersentuh hati lelaki dia. Daim sekadar tersenyum tanpa membalas permintaan gadis itu. Sebaik saja tiba di floor department R & D, Hana menapak keluar dari lif dan diikuti dengan Daim. Sebaik saja tiba main entrance department, Daim memanggil nama gadis itu. “Hana.” Gadis itu menoleh. Wajah Daim dipandang lama. “Kenapa Daim?”

“Aku dah buat istikharah. Alhamdulillah, Allah dah tetapkan hati aku.” Ujar Daim, tersenyum, sebelum melangkah pergi menuju ke biliknya. Hana tak terkata. Masya Allah. Terus digagahi kakinya menuju ke surau kecil di hujung lorong menuju ke makmal. Sekarang jugak aku buat istikharah. Hana nekad.

-

Rosebud says: 


Assalamualaikum readerss~ saya tau, saya tau, pendek gile kan chap kali ni. ampunnn....jawapan org kebanyakan: Soo busy maa! skg ni I'm helping my brother jaga kedai cosway dia kt the USJ 19 City mall subang. anyone nk bershopping, mailaa singgah sini. I bg you ols diskaun baik punye! (siap promote kan!) 

About tajuk this humble story, I've contacted Miss Hana Tajima through her website, and she has kindly approved me using her name as the title of this novel. Alhamdulillah. She's soooo ohsem. Daisuki Hana-san! <3 But, she said using her images would be problematic (copyright and all) so I said ok, I'll remove them asap. so for this entry, I use my niece's pic. ok laa kan? >< Hana tajima's pic will be removed soon. 

And to all who have suggested some great ideas, zillion thanks! arigatou! suggest suggest laa some more. Please drop lots of comments, ideas, suggestions, dissatisfaction, reviews, anything, I'll read em all. ^^

Lastly, thanks for all your supports. doakan this humble story dpt dipublish ok? insya Allah. (aamiin beramai-ramai~)
Recite this doa together~
courtesy of Owh So Muslim (OSM)










Friday, August 16, 2013

Aku bukan Hana Pancit Maaaa!

Assalamualaikum brothers and sisters!
Selamat hari raya, salam aidil fitri. macam mana? banyak dpt duit raya? huhu..

Firstly, nk mintak maaf sbb insya Allah, next entry akan update lmbt...huhu..sorry byk2 readears! ada hal2 yg xdpt dielakkan..gomen! ><

secondly, haritu abg2 saya talked to me about copyright. sebab tajuk this humble story is Aku bukan Hana Tajima. and as most of us know, Hana Tajima is a very well known person. cantik pulak tu kan.huhu..and I used her name without her consent which can lead to serious problems actually if she suddenly realised the fact that i used her name and decided to take action ke kan..looks petty but it is actually very very serious.

so after a very serious deliberation, i`ve decided to change the title. the reason i chose Hana tajima was not because of Hana Tajima herself. in fact, it has nothing to do with her. but still, it`s her name afterall. so saya takda idea nk bubuh tajuk apa. my cousin suruh bubuh Aku bukan Hana Pancit maa. (pjg citenye..huhu). ada suruh bubuh Aku bukan Hana Tajiwa or bubuh sengkang ke apa. so guys, give me some ideas boleh?? onegaii~

hope korang still support me wlupun nanti dah change tajuk cerita ni....ya?

arigatou minna-san. ^^

p.s anything, pm me ait. thanks for ur love and suports guys! <3

Monday, August 5, 2013

Aku bukan Hana Tajima! 38



Daim tersenyum lagi. Hujung minggunya yang dihabiskan bersama Hana mengecat rumah bonda terasa macam mimpi. Bukan senang nak ajak perempuan traffic light tu keluar bersama. Gaya macam nak ajak Queen Elizabeth keluar! Punyalah susah. Alhamdulillah, taktik ni berjaya. Walaupun tak dapat keluar berdua-duaan dengan dia, dapat cat dinding sama-sama pun jadilah.

Teringat muka Hana bila lagu My Favorite Girl dinyanyi. Bukan main merona merahnya.Dah macam kena BBQ dah.Lepas tu, paling tak menahan bila dia tiba-tiba jadi malu-malu. Tak sangka minah gila buta warna tu ada hati dan perasaan, boleh rasa malu kan. Macam tak percaya je. Allah hai. Macam manalah aku tak jatuh cinta kat dia? Apa saja dia buat, hati aku tak keruan. Bila dia senyum, terasa macam gugur semua bintang-bintang di dada langit terus ke pangku aku. Lemah jiwa. Fuh. Daim memegang dadanya.

 Ya Allah, ini ke cinta?

“Panjang umur!” Bisik Daim sejurus matanya menangkap kelibat Hana yang menunggu lif sambil bernyanyi kecil. Gembiranya dia. Dia pun rasa macam aku rasa ke? Mutual feeling? Daim tersenyum lagi. Namun senyumannya terus mati bila melihat kelibat seorang lelaki datang menegur gadis itu.

Hana menoleh. Terus bibirnya mengoyak senyum lebar. “Akid!” Jerit Hana tak percaya. Rasa macam berkurun dah tak jumpa mamat ni. “Hey baby.” Mata dikenyit. Hana ketawa. “Baby mung. Dah sihat ke ni?” Hana memandang lelaki itu atas bawah. Nampak macam dah sihat.Masih gagah macam dulu.

“Kalau tak sihat saya takda kat depan awak, kan?” Akid memandang segenap wajah gadis itu. Hana menggeleng sambil menggoyangkan jarinya. “Salah, salah, salah. Awak kan sakit. Buat-buat lupa la tu.”Mimik muka gadis itu memang first class.

Akid mengerutkan dahi. “Saya dah sihat la Hana. Mana ada saya sakit. Dah sihat dah.” Tegas Akid. “Iya, awak sakit.” Hana menggeleng lagi. “Sakit apa?” Tanya Akid pelik. Nampak pucat ke muka aku? Rasanya dah cukup lama aku duduk depan cermin tadi belek muka kacak bergaya aku ni.Sihat sejahtera je.

“Sakit otak.” Balas Hana selamba. Terus membulat mata lelaki itu.

“Nakal la awak ni!” Hampir saja tangan Akid nak mencubit pipi Hana, namun cepat-cepat dijatuhkan tangannya apabila satu suara berdehem, menegur dari belakang. Hana berpaling, langsung tak perasan tingkah Akid tadi.

Daim. Gulp.

“Hai. Awak dari mana?” Hana bertanya. Tiba-tiba rasa gugup. Ni apasal rasa  macam aku tengah curang je. Walhal bukannya aku ada hubungan apa-apa pun dengan dua makhluk ni. Hana, get your head straight! Kau bukan hak Daim, kau bukan hak Akid. Kau hak Allah. So tak payah nak gabra sangat.

“Dari sana.” Balas Daim pendek sambil  mengerling ke satu arah. Matanya kemudian mencerun tajam ke arah Akid yang kekal tenang. Hana yang dah mula mengesan suasana tak best terus buka bicara, “Daim, awak ingat Akid lagi kan? Dia dah mula kerja dah.Dah sihat dah.” Hana memandang Akid untuk beberapa saat sebelum kembali memandang Daim.

Daim dan Akid saling bertukar pandang. “Okaeri.” Ujar Daim tanpa perasaan. Lelaki itu angguk. “Arigatou. Yoku wa koko ni modotte motte iru.”Suasana masih tegang walaupun dua orang lelaki ni kedengaran macam saling bertukar salam, in Japanese. Apa sajalah dua orang ni cakap sampai kena cakap bahasa negara matahari terbit tu.(*Okaeri=welcome back; yoku wa koko ni modotte motte iru=it’s good to be back)

Hana menelan air liur. Rasa senak dada bila berada di antara dua lelaki ni. Wargh. Tapi at least diaorang masih menegur secara bertamadun.Takda tarik-tarik rambut ke apa kan.

“Jom, kita ada meeting ni.” Daim menarik hujung selendang Hana, memaksa gadis itu bergerak masuk ke dalam lif. Akid tak pasti nak buat apa. Hana dilihat macam perlukan bantuan, tapi bila tengok muka bengis Daim, terbantut terus niat nak membantu. “Akid, awak tak nak naik sekali?” Hana sempat bertanya sambil kakinya menahan pintu lif.

Lelaki itu menggeleng kepala sambil tersenyum. “No it’s okay. I’ll pass.”

“Okay. Bye. See yuu—” Hana tergamam bila kaki Daim menolak kakinya sekaligus memberi laluan kepada pintu lif untuk tutup. Terus dipandang lelaki itu dengan dada yang membara. “Saya tak habis cakap lagilah!” Marah Hana geram.

“Tu bukan cakap. Tu flirting.” Balas Daim dingin. Hana ternganga. Kepala dia ‘okay, bye, see you’ tu flirting. Ergh. “Awak, si Akid tu kawan baik saya dari sekolah awak tahu tak. Takda maknanya kitaorang nak flirt flirt ke apa.” Hana menghempas tubuhnya ke dinding lif. Tangan disilang ke dada. Tanda protes.

Daim memandang wajah masam Hana. “I don’t care. Aku tak suka kau cakap dengan dia. Lepas ni jangan cakap dengan dia lagi.” Arah Daim. Hana mengerutkan dahi. Eh melampaunya si ungka ni. “Encik Daim, suka hati nenek jiran sayalah saya nak cakap dengan siapa! Mulut saya. Bukan mulut awak!” Herdik Hana geram.

“Kau lupa ke apa dia buat kat kau dalam lif ni? Lupa?” Daim memeluk tubuh. Matanya  memandang Hana tajam. Gadis itu melepaskan satu keluhan berat. “He didn’t mean it.” Balas Hana perlahan. “Hana, aku tak kisah dia sengaja ke tak sengaja. Aku tak suka kau dengan dia.” Ujar lelaki itu serius.

Hana memandang wajah hensem Daim untuk beberapa tika. Muka hensem, tapi semedang je tampal muka bengis tengik tu. Jarang bebenar nak senyum. “Daim, saya dah maafkan dia. Saya dah tak ingat dah pun apa dia buat kat saya. Dia kawan saya, dan saya tahu dia hormat saya. So awak jangan risau okay. Insya Allah, takda apa-apa.”

Daim menarik senyum sinis. Hormat? Kalau aku tak datang awal-awal tadi, dah lama pipi kau kena sentuh dengan tangan busuk dia kau tau tak! Daim berdengus. “Kau hati-hati. Jangan biasa sangat dengan dia just because he’s your so-called friend. Don’t let your guard down.” Pesan Daim keras.

Hana memandang Daim pelik. Gaya macam Akid tu pembunuh bersiri pulak. “Kalau macam tu, dengan awak pun saya kena hati-hatilah kan? Saya kenal Akid tu dah bertahun-tahun, tapi awak kata jangan percaya dia sangat. Apatah lagi awak yang saya baru kenal berapa bulan ni. Lagilah tak boleh percaya langsungkan? Lepas ni, naik lif pun tak bolehlah berdua je dengan awak tau. Bahaya.” Ujar Hana beriya.

Daim baru saja nak menengking terus tak jadi apabila pintu lif terkuak dan Hana cepat-cepat memecut keluar dari lif. “Oi oi! Hana! Tunggu! Hoi!” Panggil Daim tapi gadis itu dahjauh pergi. Daim mencekak pinggang. Hei minah ni. Saja je bikin hati aku panas.

-

“Bananananaa~”

Hana menarik muka bila tiba-tiba muncul geng Powerpuff Girls entah dari mana terus melekat kat sebelah. Tangan tangan nakal melingkari bahu dan pinggangnya. Lagu tema segmen Bananana TV9 berlagu di telinga gadis itu. Hana cuba nak meloloskan diri tapi Rin dan Pinat beriya kunci leher dan pinggangnya. Guna tenaga sekawan kuda ke apa budak dua ekor ni? Hana mengalah. Tak kuasa bazir energy lawan melodi company ni.

“Korang nak apa ni?” Tanya Hana malas sambil memandang Rin dan Pinat di kiri dan kanannya. “Nak juicy gosip.” Bisik Pinat manja. “Jus takda. Penampo ada. Nak?” Hana menjungkit sebelah kening.

Pinat menjeling. “Suka guna kekerasan kat kaum wanita tau.” Gumam Pinat kuat. Hana berdesis. “Eh mak aih dia ni. Habis aku ni bukan perempuan?” Herdik gadis itu. Pinat ketawa. “Dulu tak, tapi sejak-sejak dah bercinta ni, kau dah jadi perempuan dah.” Balas Pinat sambil mengusap kepala Hana. Rin kat sebelah dah terangguk-angguk. Bibirnya tak henti ucap tahniah tak terhingga.

“Apa korang merepek ni? Lepaslah. Aku ada berlambak kerja ni tau tak. Cepat cepat, korang  nak apa?” Hana tampal muka seserius mungkin. “Nak kau.” Ucap Rin dengan penuh menggoda dekat pada wajah Hana sambil tangannya menarik dagu gadis itu, memaksa Hana menoleh ke arahnya. Hana pasang muka jijik. “Rin, kau tahu tak mulut kau macam bau kentot tak keluar sebulan?”

“Ha?” Serta-merta bahu Hana dilepaskan. Rin menekup mulut dia. “Oh Na, ni bukan bau kentot la. Ni bau masak lemak tempoyak minggu lepas.” Balas Rin gembira. Kening Hana terjungkit, mulutnya sedikit terbuka. Oh my God. Biar betik minah ni..

Pinat menarik dagu Hana, memaksanya kawannya itu memandangnya pulak. “Na, kitaorang nak full coverage.” Ujar Pinat. “Full coverage?” Hana bertanya tak faham.Segaris senyuman nakal mula terpatri di bibir Pinat.

“Ya sahabatku. Full coverage. Pasal kisah cinta kau dan PA anak bos kita.”

“Sampai hati kau rahsiakan berita terhangat ni dari kami, teman kau ni Hana!”

“Betul! Sampai hati kau! Terguris tahu tak hati kami.”

“Belah dada ni andai kau tak percaya betapa tercalarnya hati kami...”

“Sob sob...”

Pinat dan Rin silih berganti bertukar dialog. Ni pentomin ke apa ni? Siap mimik muka, gaya kisah benar habis ni. Hana menarik tangan Pinat yang masih melingkari pinggangnya.

“Aku dengan si ungka tu, tak bercinta. Berapa kali la aku nak cakap? Korang nak aku buat sidang akhbar ke?” Sengaja dibeliakkan mata yang sedia besar ni. Biar ketak tulang lutut diaorang.

Pinat dan Rin saling berpandangan sebelum mata mereka kembali menjamah muka serius Hana.“Amboi sampai nak buat sidang akhbar. Nak beritahu satu negara ke pasal hubungan cinta korang yang suci murni ni? Ngee.” Senyuman mereka meleret.

Hana dah urut kepala. Suka putar belit ayat aku tau. “Korang ni.. Kang aku kata bebal kang, masing-masing ada degree. Adoi. Dengar sini wahai  mak jemah mak ton sekalian, aku dengan PA anak bos tu takda apa-apa okay? Nothing. Aku dengan dia macam aku dengan... dengan..” Hana hilang kata. Dengan siapa aku nak cakap?

“Dengan siapa? Siapa? Siapa?” Rin menjungkit-jungkit kening, mengusik.

“Dengan Budin!” Balas Hana laju. Dah si Busot tu je jantan dalam hidup aku selama ni. Sori Budin. Terpetik nama kau. Serta-merta kening mereka bercantum. “Budin? Ewww!”Tawa Pinat dan Rin pecah.

Hana mengecilkan mata, merenung mereka sambil sedaya-upaya cuba menahan gelak. Kurang asam betul la budak-budak ni. Kesian si Budin. Walaupun mamat tu macam kekurangan hormon testosteron, tapi bila kita tengah susah, dia la makhluk pertama datang hulur bantuan. Mana nak cari sahabat semulia tu?

“Dah dah. Korang ni betul la. Semak kepala otak aku. Ni macam tak lengkap je geng Powerpuff girls ni. Mana si Joy?” Hana mencari-cari member lagi sorang. “Oh hari ni dia offline.” Balas Pinat selamba.

Hana terangguk-angguk. “Ohh offline. Habis korang ni, tak penat-penat ke asyik online semedang? Tak reti nak log out?” Suara Hana sengaja dilenggok sinis. “Kitaorang guna unifi. Terbaik!” Two thumbs up dilayang. Hana ketawa bagai nak gila.

“Bengong. Dahlah! Malas aku nak layan korang. Berlambak kerja aku kat lab tau. Syuh syuh syuh!” Dihalau dua orang perempuan tu jauh-jauh. “Takpa, ada ubi ada keledek, ada hari kami datang selidik!” Rin menepuk dada.

Wah wah berpantun tak ingat! Meh sini aku tunjuk bakat pulak. “Ada dua budak gila, kaki gosip jaja cerita, bila jumpa diaorang jangan buang masa, bagi je bertepek-tepek sesedap rasa.” Haa gerenti bernanah telinga korang!

Terus berubah muka Pinat dan Rin. Hana gigit bibir. Dalam hati, macam nak rak dipujuk diri, jangan gelak Na, jangan gelak. “Fine! Kitaorang log out!” Balas mereka serentak sebelum berkawad pergi meninggalkan Hana yang dah separuh nafas tahan gelak.

Hilang saja geng Powerpuff girls dari pandangan, terus meletus tawa Hana. Alahai, seronoknya dapat kenakan minah dua orang tu. Hana terus kaku bila ada tangan memegang bahunya. Serta-merta seram sejuk satu badan. Tolonglah bukan Daim, tolonglah tolonglaa...

Perlahan-lahan Hana memusingkan tubuhnya. Mata Hana menangkap sepasang stiletto merah. Mak datuk. Mahu cecah 4 inci tinggi heels ni. Hana mendongak, tak sabar nak tengok empunya stiletto merah itu.

Ya Allah... Cantiknya!

Mata Hana tak terkelip melihat gadis anggun di depannya ni. Orangnya tinggi lampai persis supermodel. Kulit dia milky white. Putih susu. Macam kapas. Gebu. Bibir dia, penuh berisi. Macam Angelina Jolie. Body dia, mak aih, aku yang perempuan pun goyah tengok. S-line habis. Hana rasa macam kena pukau. Cantik melampau si pemakai stiletto merah ni. Cuma satu je problem aku dengan minah stiletto ni. Dalam bangunan pun nak pakai sun glass ke? Ni mesti spesis sama macam si ungka tu.

“Anata wa dare?” Tanya si anggun menawan, pemakai stiletto merah. Allah, suara dia lemak berkrim disukai ramai. Lunaknya. Lemah jiwa raga aku dengar. Ni kalau mana-mana lelaki dengar ni, mahu beratur sampai ke pak guard.(*Anata wa dare= Awak ni siapa?)

Kening Hana terjungkit. Apa dia cakap tadi? Muka tak pasti ditampal. Gadis cantik itu merapati Hana. Sun glass yang tersarung ditolak melepasi kepala, sekaligus menarik rambutnya ikalnya ke belakang. Fulamak, macam tengah tengok iklan!

“Anata. Wa. Dare. Desu. Ka?” Satu persatu perkataan disebutnya. Hana terangguk-angguk dengar. Macam pernah dengar grammar dan style bahasa ni. Hm.. macam bahasa Jepun. Macam bahasa Siam pun ada jugak. Hana menggaru kepala. Menyesal aku tak ambil third language dulu bahasa Jepun.

“I’m sorry. I can’t speak whatever language you speak. Do you speak english? You know english?” Hana cuba mengawal intonasi suaranya yang dah kedengaran macam tersepit. Laa takkan berdebar kot tengok perempuan cantik ni? Hana, kau straight Na. Kau straight. Ingat Daim. Kau suka Daim kan? Hana tersedar. Terus kepala digeleng banyak kali sambil pipinya ditampar-tampar. Apa aku merepek ni?

“Ano san, daijoubu desu ka?” Gadis stiletto itu bertanya lembut. Riak risau terpancar di wajah cantiknya. Hana tergamam. Serius minah ni cantik. “Allah apalah dia ni dok bebel? Apa aku nak mencarut ni...”Gumam Hana. Kepala digaru lagi.(*Ano san, daijoubu desu ka=Awak ni okay tak?)

Tiba-tiba wajah gadis itu berubah riak. “Orang Melayu?”

Hana tak mampu nak tutup mulutnya yang dah terbuka luas. Minah ni...speaking Melayu? Omo omo. “Awak cakap Melayu!” Jari telunjuknya tepat ke hujung hidung gadis stiletto itu.

Dia tersenyum manis. “Maaf. Kalau saya tahu awak ni orang Melayu, awal-awal lagi saya dah cakap Melayu. Hai, saya Yuki. Awak siapa?”

Yuki. Macam nama Yukito dalam Card Captor Sakura tu je. Maknanya..dia ni.. Orang Jepun la kan?

“Oh ha. Hai. Yuki. Saya Hana. Awak...orang Jepun?” Hana bertanya takut-takut. Yuki angguk. Lemah lembutnya dia ni. Teringat heroin cerita The Last Samurai yang Tom Cruise berlakon tu. Yuki ni sebiji macam heroin cerita tu. Apa nama dia? Kyoko? Yukura? Haa.. Koyuki! Herghh....! Nama pun sama. Bulat mata Hana memandang Yuki.

“Hana. Sedap nama awak.” Yuki melempar satu lagi senyuman pencair hati. “Terima kasih. Err.. Yuki, awak ni.. Koyuki ke?” Tanya Hana. Harapannya menggunung di dada. Mintak-mintaklah dia ni Koyuki heroin cerita The last samurai tu! Boleh mintak sain.

“Hai! Ya. Saya Koyuki. Mana awak tahu?”

Nada suaranya berubah ceria. Wajah cantik dia turut sama berubah gembira. Mata dia bersinar-sinar. Oh my God. Subhanallah. Indahnya ciptaan Mu ni oh Tuhan. “J-Jadi a-awak ni...Koyuki? Koyuki yang berlakon cerita Beautiful life tu kan? Dengan Takuya Kimura?” Tergagap-gagap lidah ni. Punyalah terkejut.(*Hai=yep)

Yuki memandang Hana untuk beberapa saat sebelum akhirnya dia tergelak besar. Hana terpinga. “Kenapa?” Tanyanya. Yuki menggoyang kedua tangannya. “Iie iie. Chigaimasu yo. Saya bukan Kato Koyuki. Saya Miyajima Koyuki. Bukan pelakon tu.”(*Iie=Tak. Chigaimasu=Bukan)

Hana rasa macam nak ketuk kepala ni dengan stiletto merah Yuki. Malu kot! Dahlah aku dok tayang attitude fanclub aku  ni. Aduhai. Hana menggigit bibir bawah. Tak tahu nak komen apa dah. Malu yang teramat ni. Yuki memegang lengan Hana, cuba nak menyedapkan hati gadis itu barangkali.

“Daijoubu deshou. Hm, Hana, awak dah lama kerja sini?” Tanya Yuki lembut. Hana mengangguk. “Beberapa tahun.” Terus melebar senyuman gadis Jepun itu. “Bagus. Mesti awak kenal Daim kan?”(*Daijoubu deshou=It’s okay)

Daim? Siapa dalam bangunan ni tak kenal dengan mamat tu? Kenal sangat.

“Kenal. Kenapa?”

Yuki menarik sun glass di kepala dan disangkut ke v-neck line dress dipakainya. Senyuman misteri ditampal.“Jom kita pergi jumpa dia. Awak tahu mana ofis dia kan?” Lengan Hana dipeluk erat. Hana tak terkata. “Err..O-Okay. Jom.”

-

Tok tok.

Daim memandang pintu biliknya sekilas sebelum matanya kembali menala skrin lap top. “Yeah?” Suara Daim dingin. “Boleh masuk?” Balas suara di luar. Sebaik saja dengar suara tu, terus mekar bibir Daim dengan senyuman berbunga-bunga. Tapi macam pelik je. Tak pernah-pernah minah ni ketuk pintu. Hari ni tiba-tiba sopan-santun la pulak.

“Tak malu masuklah.” Balas Daim, saja nak bergurau manja.

Perlahan pintu biliknya terkuak. Daim menanti penuh debar. Matanya tertumpu pada daun pintu yang bergerak, semakin terbuka. Tak sabar nak tengok muka comel minah ni. Tak jumpa dua tiga jam rasa macam tak jumpa dua tiga bulan. Dahsyat betul penangan api cinta ni. Daim menggeleng. Tak sanggup nak tahan debaran di dada ni, terus ditala pandangannya kembali pada skrin lap top.

“Ha nak apa cakap cepat. Aku si—” Kata-katanya terpaku hujung ayat saat matanya menangkap kelibat gadis tinggi lampai di belakang Hana. “Konnichiwa, Daim-kun.” Yuki menundukkan sedikit tubuhnya, amalan rakyat Jepun apabila bertegur sapa.

Daim tersandar pada kerusinya. Matanya tak berkelip pandang Yuki. Hana memandang Daim kemudian matanya singgah pada gadis tinggi lampai itu. Yuki dilihat turut sama tak berkelip memandang Daim.

Apa perasaan ni..? Kenapa aku rasa macam ni?

“Naze koko ni iru?” Daim akhirnya bersuara setelah agak lama mereka saling bertatapan. Yuki menarik segaris senyuman manis. Kakinya melangkah menghampiri meja lelaki itu.(*Naze koko ni iru=kenapa awak datang sini?)

“O-hisashiburi desu ne.” Yuki mengambil tempat berhadapan dengan Daim. “Nan de yo? Koko ni iru.” Daim mengulangi pertanyaannya. “Wakaru?” Yuki menjungkit sebelah kening. (*O-hisashiburi desu ne=lama tak jumpa kan?; nan de yo koko ni iru= kenapa awak datang sini?; wakaru=can’t you tell)

Daim mengeluh. “Ore wa isogashiinode ware wa atode hanashi o suru yo.” Wajah Yuki dipandang, mahukan jawapan. Gadis Jepun itu mengangguk. “Wakarimasu.” Yuki bangun dan melangkah menghampiri Daim. Perlahan-lahan tangannya memaut bahu lelaki itu dan bibirnya didekatkan ke pelipis Daim, mengucup lelaki itu sebelum berbisik sesuatu ke telinganya.(*Ore wa isogashiinode ware wa atode hanashi o suru yo=I’m busy. Kita cakap nanti; wakarimasu=got it)

Hana memalingkan wajah. Dadanya terasa perit, sakit. Seolah bagai ditikam bertalu-talu. Hana memejamkan mata. Nafas ditarik dalam-dalam. “Yuki saya pergi dulu.” Baru saja kakinya nak melangkah pergi, suara Yuki menahannya. “Matte yo. Nanti dulu Hana. Sekejap.”

Yuki kembali memandang Daim. “Jaa, atode.”

“Yuki.” Panggil Daim. Gadis Jepun itu menoleh. “Hm?” Yuki memandang Daim. Lelaki itu diam untuk sesaat dua sebelum menggeleng. “Betsuni.” Yuki tersenyum sebelum melambai. “Jom Hana, saya belanja awak lunch?” Lengan Hana ditarik lembut. (*Jaa, atode=see you later; matte yo=tunggu sekejap; betsuni=nothing)

“Ha?”

“Yuki, saya ada hal nak bincang dengan Hana. Awak pergi dulu.” Ujar Daim, mula bangkit dari kerusinya. Gadis Jepun itu mengangguk. “Oh okay.” Sebelum dia melangkah pergi, sempat Yuki melempar segaris senyuman ikhlas kepada Hana. Bibir gadis itu bergerak, menyebut satu perkataan.

Arigatou.

“Marah ke?” Tegur Daim. Bahu Hana terjungkit, terkejut. Terus dia berpaling, memandang lelaki itu. “Tak.” Kepala digeleng. “Kalau tak marah, kenapa muka macam tu?” Jari telunjuknya ditala ke muka Hana.

Gadis itu memaksa segaris senyum. “Saya lapar. Bila lapar, muka saya jadi macam ni.” Balas Hana selamba. Daim tergelak kecil. “Okay okay jom pergi lunch.” Daim angguk sebelum berjalan menuju ke meja. Skrin lap top ditarik. Kot putih yang tersangkut di kerusi diambil dan disarung ke tubuhnya.

“Takpalah. Saya dah janji dengan Budin nak lunch sama dengan dia. Awak pergilah lunch dengan Yuki. Nampak macam banyak benda nak dibincangkan.” Hana menolak baik pelawaan lelaki itu.

Daim merenung Hana lama. “You’re upset.”

“No I’m not.” Tegas Hana. “Then you’re sad.”

“Nooo!” Mata Hana sikit lagi nak tersembur keluar dari soket.

“You’re hurt.” Ujar Daim lagi.

“Awak boleh berhenti buat statement tak!”

 Hana dah tak boleh tahan. Tak pasal-pasal melambung-lambung oktaf suara aku. Apa masalah mamat ni? Suka hati je nak tuduh orang macam-macam. Daim masih merenung Hana sambil kakinya melangkah menghampiri gadis itu.

“She’s nobody, Hana. Don’t worry about her okay. Hm?” Bisik Daim lembut. Hana mendongak, memandang lelaki itu untuk beberapa detik. Nobody? Hana menggeleng. Bibirnya bergetar. Rasa sebak mula melanda hatinya. Ya Allah.. Hana cepat-cepat menoleh. Dikelip-kelip mata banyak kali dengan harapan air mata yang mula bertakung segera hilang. Apa kena dengan hormon dalam badan aku ni...

“Hana?” Panggil Daim lembut.

“Ah Daim, dah lambat ni. Kesian Budin tunggu. Saya gerak dulu.” Tanpa menoleh ke belakang, Hana berlari anak meninggalkan Daim yang dah tergamam dengan reaksinya.

-

Kak Mida memaut bahu Hana yang terhinjut-hinjut menahan tangis. Kepala gadis itu diusap seperti mengusap kepala anak kecil. Hana memaksa dirinya untuk ketawa.

“Tak boleh berhenti.. nangis..” Air matanya berjurai-jurai membasahi pipi.  “Kak, kenapa Hana tak boleh berhenti nangis ni...” Tanya Hana dalam tangis. Kak Mida tak tahu nak kata apa. Terus ditarik kepala gadis itu rapat ke dadanya.

“Nangis Na. Nangis puas-puas. Akak ada kat sini dengan Hana, okay?” Dahi Hana dikucup lembut.Dipeluk gadis itu erat-erat. Biarlah dia menangis beranak sungai sekarang daripada menangis air mata darah nanti. 

Walaupun kak Mida tak pasti kenapa Hana menangis, tapi ni mesti ada kaitan dengan Daim. Sepanjang dia kenal Hana, tak pernah sekali pun dia tengok Hana menangis. Ni kali pertama. Ni jugak kali pertama dia tengok Hana sebegini lemah, sebegini..fragile.

Hana, be strong..

-

“Yuki saya ada hal nak bincang dengan Hana. Awak pergi dulu.”

Hana memeluk bantal busuknya. Saya. Awak. Dia cakap saya-awak dengan Yuki. Adegan Yuki mengucup pelipis lelaki itu terbayang-bayang di mata. Hana menepuk-nepuk pipinya banyak kali.

Stop it! Hana, kau dengan dia takda apa-apa hubungan pun. Kau dengan dia in a good term je. Yang kau nak sedih beriya sangat macam putus cinta ni kenapa? Ingat prinsip hidup kau, no couple before marriage! Jangan lalai. Jangan hanyut. Pegang pada prinsip kau. Iltizam Na, iltizam. Ingat Tuhan Hana.

Ya..ingat Tuhan.

Hana terus melangkah ke tandas dan mengambil wuduk. The best medication for troubled heart is... remembering Allah. One and only. Terus dilaksanakan solat sunat dua rakaat dengan penuh khusyuk, penuh tawaduk.

Masya Allah. Benarlah janji Allah dalam firman-Nya, mafhumnya;

...orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Sesungguhnya hanya dengan mengingati Allah itu, hati akan menjadi tenteram (tenang). (Surah Ar-Ra’ad, ayat 28)

Hana melabuhkan dahinya ke sejadah, membiarkan hatinya merasai rasa rendah diri, rasa hina, rasa berdosa, dan mengharap tidak lain melainkan pengampunan Allah sepenuhnya.

Sujudku pada Mu oh Tuhan. Sesungguhnya Ya Allah, aku terlalu mengejar cinta dunia hingga aku alpa dengan cinta Mu yang terbuka luas untuk ku. Ampunkan aku Ya Rabb.. Ampunkan aku..

“Allahumma ajirni minannaar...” Ya Allah, lindungilah aku daripada azab api neraka.


---

Rosebud says:

Alhamdulillah. after weeks of silence, I'm back with new chap. Tapi sedihla. sekejap je ramadhan tahun ni kan? Rasa tak puas. tak cukup. Kalaulah setiap bulan tu bulan Ramadhan... Moga kita dapat bertemu dengan ramadhan akan datang, insya Allah, aamiin ya Rabb. 
Dalam kepala ni, I have full plot of this humble story. Tapi tak tertaip2. and paling unfortunate bila tgk drama, ada pulak drama yg plot dia hampir sama dgn plot dlm kepala ni. adoi frust menonggeng aku. kalah putus cinta! so kena brain storming balik. camne nak bikin cerita. apa twist nak bubuh. apa ending dia. should i kill one of the main characters? jeng jeng jeng ><
Anyways, saya perasan, ada readears dari Poland, US, Brunei, UK and Indonesia. Wah global readers tu...maybe readears tu orang Malaysia yg menetap di situ, maybe diaorang setting location diaorang kt situ, tak kisahla, still I am super duper grateful and happy. Terima kasih daun pudina. Teruskan menyokong cerita tak seberapa ni ya. ^^
As always, please drop some reviews/comments/suggestions/arguments/advices okay. and sila tekan butang LIKE and SHARE. kan sharing is caring. huhu..
take care. selamat berpuasa!
hope not too early, SELAMAT HARI RAYA. maaf zahir & batin. nak duit rayaaa! >< 

p.s ramadhan, moga kita dapat ketemu lagi insya Allah. Enjoy Ramadhan by Maher zain. T_T
                                       amalkan doa ni tau. insya Allah ada pengampunan Nya. ^^
                                                    courtesy of OwhSoMuslim.com